Nusaybin Çağçağ Hidroelektrik Santraline Teknik Ziyaret

Nusaybin Çağçağ Hidroelektrik Santraline Teknik Ziyaret

 Gürün köyü civarında 1968 yılında faaliyete geçen Nusaybin Çağçağ Hidroelektrik Santraline, Elektrik-Elektronik Teknolojisi Öğrencilerinin mesleki yeterliliklerini arttırmak ve elektrik üretimini yerinde göstermek amacıyla, Elektrik Alan/Bölüm Şefi M.Emin YAVUZ’un koordinatörlüğünde Meslek öğretmenleri ve bölüm öğrencileriyle teknik bir ziyaret gerçekleştirildi..

28.04.2015 2801

santral 1santral 2santral 3santral 4 

 

Nusaybin Çağçağ Hidroelektrik Santrali Ziyareti 1Gürün köyü civarında 1968 yılında faaliyete geçen Nusaybin Çağçağ Hidroelektrik Santraline, Elektrik-Elektronik Teknolojisi Öğrencilerinin mesleki yeterliliklerini arttırmak ve elektrik üretimini yerinde göstermek amacıyla, Elektrik/Elektronik Alanı Bölüm Şefi M.Emin YAVUZ’un koordinatörlüğünde Meslek öğretmenleri ve bölüm öğrencileriyle teknik bir ziyaret gerçekleştirildi..

İlçemizin iki önemli akarsuyu vardır. Bunlardan en önemlisi ve en büyüğü olan Çağçağ Deresi, Güneydoğu Toroslar´ın Bagok Dağları´ndan doğmaktadır. Beyazsu ve Karasu birleşiminden meydana gelen dere, Nusaybin Ovası´na akmaktadır.

İlçe arazisini ve yerleşim alanını ikiye bölerek geçen ve yöreye büyük önem kazandıran Çağçağ Deresi Suriye´de Habur Irmağı´na karışır. Sulama kanallarıyla ovada sulu ziraat yapılmaktadır. Bu alanda en çok, bugün ilçenin sembolü durumuna gelmiş olan pamuk yetiştirilmektedir.

İlçenin ikinci önemli deresi ise İlkadım köyünde doğar ve Akarsu bucağından geçer. Bu dere sadece bahçe sulamada kullanılmaktadır. Ayrıca ilçede Pazar-Değirmencik arasında çıkan ve Değirmencik ile Bakacık köylerinin arazisini sulayan Borenge Suyu ile Sere Kani (Pınarbaşı) suları da vardır.

Çağçağ Deresi´ni (Bunıstra Çayı) oluşturan iki koldan biri olan Karasu, Tehtakereş Dağları´nın eteklerinde Hırbeşimrik, Mahserte ve Görik köylerinin etrafındaki küçük dereciklerin birleşmesiyle meydana gelmektedir. Bu kol güneydoğuya doğru akarak Sakecli, Mikri ve Havadin köylerinin batısından geçer ve Zeveran sırtları mevkiinde Beyazsu ile birleşir. Beyazsu kolu ise Tefi sırtlarından Batuş ve Haldah köylerinin kuzeyindeki küçük dereciklerin birleşmesiyle meydana gelir. Güneydoğuya doğru akarken pınarlar ile beslenir ve güneybatıya yönelerek Karasu ile birleşir.

Karasu ve Beyazsu birleştikten sonra Çağçağ adı altında güneye doğru dar bir vadi içinde akarak, Gürün köyü civarında 1968 yılında faaliyete geçen Çağçağ Hidroelektrik Santrali´nde enerji oluşturduktan sonra, sağ ve sol ana kanallarla Nusaybin Ovası´nın 6900 hektarlık alanının sulamasını sağlar.

Çağçağ güneye doğru akışına devam ederek Nusaybin Ovası´nı kat ettikten sonra Nusaybin topraklarını terk ederek Suriye topraklarına geçer. Suriye topraklarında sağ ve solundan ufak kollar alarak güneyde Hassek mevkiinde Ceylanpınar ilçesi civarında başlayan Habur kolu ile birleşir ve Habur adı ile Deyrizor kasabasının güneyinde Fırat Nehri´ne katılır. Çağçağ Deresi´nin kat ettiği dar vadi yöre halkının rağbet ettiği bir mesire alanı durumundadır. Bunun yanı sıra 130 dekarlık regülatör piknik alanı da mevcuttur. Söz konusu piknik sahası Nusaybin halkının sıcak geçen yaz günlerinde dinlendikleri alanlardan biridir.

Yörenin en güzel, en çekici yeri olan baraj ve subaşı, yazları yalnız Nusaybin´den değil çevre il ve ilçelerden de ziyaretçi akınına uğramaktadır. Nusaybin´in can damarını oluşturan Çağçağ Suyu, sulama ve içme amaçlı kullanımın yanı sıra, enerji üretiminde de devreye girmektedir.

1968´de işletmeye açılan Nusaybin Çağçağ Hidroelektrik Santrali´nin ortalama yıllık elektrik üretim ilk yıllarda 42 GWh iken, daha sonraları suyun durumuna göre azalma göstermiş ve 1999 yılı üretimi 42 GWh´ye düşmüştür. Santral ilk inşa edildiği yıllarda nüfusa bağlı olarak Nusaybin ve çevresine yeterli gelirken, şu anda artan nüfus ve enerji ihtiyacını karşılayamamakta; sadece Nusaybin´in çok az bir kısmının enerji ihtiyacını giderebilmektedir.

Nusaybin´in şehir merkezi ile bağlı bulunan tüm köylerinin 1999 enerji tüketimi 135.472.622 kW olup bunun 31.406.622 kW´lık tüketimi Nusaybin Çağçağ Hidroelektrik Santrali´nden, 104.066.000 Kw´lık tüketimi de Mardin trafo merkezinden karşılanmaktadır.

Çağçağ´ın ana kollarından Beyazsu kaynak suyu ise, artık Nusaybinlilerin musluklarında: 256 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanan proje tamamlanmış olup, Beyazsu Kaynağı´ndan getirilen temiz içme suyu 17 Şubat 2001 tarihinden itibaren kente verilmeye başlanmıştır.