Tarihçe

Tarihçe

 

Okulumuz 1979 yılında Metal İşleri Bölümü olarak 3 yıllık mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumu olarak eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. 1988 yılında Elektrik ve Tesviye Bölümleri de açılarak bölüm sayısı üçe çıkarılmıştır.

03.12.2013 5107

 

 

Okulumuz 1979 yılında Metal İşleri Bölümü olarak 3 yıllık mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumu olarak eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. 1988 yılında Elektrik ve Tesviye Bölümleri de açılarak bölüm sayısı üçe çıkarılmıştır.

2001 yılında gelişmekte olan teknolojiye paralel olarak ülkemizde hızla yaygın hale gelen Bilgi Teknolojisinden gençlerimizin daha etkin bir şekilde faydalanması sağlamak amacıyla Bilgisayar Bölümü açılması yönünde Bakanlığımıza teklif sunulmuş ve 2001-2002 eğitim öğretim yılından itibaren Bilgisayar Bölümünün açılmasıyla okulumuzdaki bölüm sayısı 4’e çıkmıştır.

Bakanlığımızın 2000’li yılların başından itibaren mesleki eğitimin yeniden yapılandırması çalışmaları kapsamında küçük yerleşim birimlerinden başlamak üzere aynı yerleşim birimi içerisindeki farklı örgün ve yaygın mesleki eğitim kurumlarının tek çatı altında METEM (Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi) olarak birleştirilmesi planlanmış ve bu kapsamda okulumuzla birlikte ilçemizde bulunan Kemal Gözü Kız Meslek Lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezi birleştirilerek Nusaybin Kemal Gözü METEM olarak yeniden yapılandırılmış ve Bakanlığımız Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır. Bu oluşum ile birlikte okulumuzun tüzel kişiliği sona ermiştir.

Gerek METEM oluşum aşamasında, gerekse sonraki süreçte METEM oluşumunun ilçemizde mesleki eğitimin özellikle kız öğrencilerin mesleki eğitime kazandırılmaları, METEM olarak kullanılan binaların birbirine 3 km gibi uzak mesafede olmaları ve ilçemizin büyük bir yerleşim birimi olması nedeniyle söz konusu uygulamanın ilçemiz özelinde mesleki eğitimin gelişmesine engel teşkil ettiği belirtilmiştir.

Bu doğrultuda Bakanlığımız müfettişlerince birçok kez yerinde inceleme yapılmış ve belirtilen nedenlerin ilçemizde mesleki eğitime olumsuz etkide bulunduğu kanaatine varılmış ve Bakanlığımız tarafından 13 Eylül 2007 tarihinde 2007-2008 eğitim öğretim yılından itibaren METEM oluşumunun sona erdirilerek, METEM olarak yapılandırılan okulların eski tüzel kişiliğine kavuşturulması kararlaştırılmış ve okulumuz yeniden eski tüzel kişiliğine kavuşarak mesleki eğitim-öğretim faaliyetlerine yeniden başlamıştır.

Bakanlığımızın 03.12.2008 tarih 5312 sayılı Makam Onayı, 2008/81 sayılı genelge ve 16.03.2009 tarihli yazıları gereği okulumuz Nusaybin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi olarak yeniden yapılandırılmıştır.

2015-2016 Eğitim Öğretim yılından itibaren ise okulumuza özel bir isim verilmek suretiyle, okulumuzun adı "El-Biruni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" olarak değiştirilmiştir.