Görsel Değerler Eğitimi

Görsel Değerler Eğitimi

Türk-İslam toplumlarında daha çok "Edep", "Sünnet-i Seniyye" ve "Adab-ı Muaşeret" gibi

isim/sıfat'lar ile tarif edilen Değerler Eğitimi'nin Lügat anlamı;

"Beraber yaşayışta; hoş ve İslâmca yaşama ve geçinme usulleri" şeklinde izah edilmiştir.

21.06.2022 809

"Görsel Değerler Eğitimi" Projesi;

Okulumuz Bilişim Teknolojileri Alan/Bölüm Şefi Hasan TAYFUR tarafından hazırlanan,

Bilişim Teknolojileri Alan Öğretmenleri; Ahmet BOYLU ve Engin ALTUN ile

Okul Müdürümüz Mehmet BUDAK, Müdür Yardımcılarımız; Mehmet İbrahim Halil GENÇ ve Ferhat UÇAR'ın katkılarıyla

2022-2023 Eğitim Öğretim yılına hazırlık etkinlikleri kapsamında yayına hazırlanmıştır..

..

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından değerler eğitimi; "Çocukların ve gençlerin pozitif değerleri keşfedip geliştirmeleri ve kendi potansiyellerine göre ilerlemeleri için yürütülen eğitimsel gayretler" olarak tanımlanmaktadır.

"Kavram" olarak "değer" ise toplumu oluşturan tüm fertlerin; nesneleri, insanları, fikirleri, araçları, durumları, hal ve hareketleri iyi-kötü, doğru-yanlış, istenen-istenmeyen, hayır-şer ve bunun gibi "hüküm" yargıları oluşturan ilkeleri ifade eder.

Türk-İslam toplumlarında ise daha çok "Edep", "Sünnet-i Seniyye" ve "Adab-ı Muaşeret" gibi isim/sıfat'lar ile tarif edilen Değerler Eğitimi'nin Lügavi anlamı; "Beraber yaşayışta; hoş ve İslâmca yaşama ve geçinme usulleri" şeklinde izah edilmiştir.

Yaşadığımız sergüzeşt-i hayatın hızlı akışı içerisinde, istikbalimizin yegane teminatı ve sahipleri namzedi olan çocuklarımız ve gençlerimizin; milli, manevi, ahlâki, kültürel ve insani değerlere bağlı, iradesine sahip çıkabilen yüksek erdemli insanlar olarak toplum hayatındaki yerlerini almaları büyük önem arz ettiği aşikar olmuştur.

Değerler eğitiminin içselleştirilmesi ve kalıcı hale getirilip hayatın her zaman ve zemininde yaşanılır olmasında "din" ve "ahlak" faktörü; her daim ehemmiyetini bilfiil hissettirmiştir. Nitekim İstiklal Şairimiz Akif'in dediği gibi: "Ne irfandır veren ahlâka yükselik, ne vicdandır; Fazîlet hissi insanlarda Allah korkusundandır. Yüreklerden çekilmiş farz edilsin havfi Yezdan'ın.. Ne irfanın kalır te'sîri kat'iyyen, ne vicdanın.."

"Görsel Değerler Eğitimi" Projesi; Çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere, toplumu oluşturan tüm fertlerin; "Milli, manevi, ahlaki, tarihi, kültürel, İslami ve evrensel insani değerlere bağlı.. İnsanlığa, ailesine, vatanına, milletine ve devletine faydalı bireyler olarak yetiştirilmelerini.." esas alan bir "manevi" temel üzerine inşa edilmiştir.

"Görsel Değerler Eğitimi" Projesi; belirli bir zaman dilimine bağlı olmaksızın ev'de, iş'te, okul'da eğitim öğretim faaliyetleri ile iç içe ve süreklilik arzeden, "yerli ve milli" vasıflarına haiz bir "gönüllü" sorumluluk projesidir.

"Görsel Değerler Eğitimi" Projesi; Anne-Baba başta olmak üzere, bir İşyerindeki Patron yahut Okuldaki Yönetici ve öğretmenlerin inisiyatif ve sorumluluğunda, fert/birey/öğrenci merkezli bir proje olup tüm paydaşların aynı sorumluluk bilinci içerisinde hareket etmesi esastır. Tabir-i diğerle; Bediüzzaman hazretlerinin "Nefsini ıslah etmeyen, başkasını ıslah edemez..!" veciz sözlerine binaen; amel edip yaşadığımız herbir fiil, beklenti içeridsinde olup konuşulabilecektir. Yada başka bir tabirle, Hz.Ali(r.a) efendimizin; "Çocuklar, Anne-Baba'larının ayak izlerini takip eder..!" beliğane sözünün gereği olarak, toplumu oluşturan her bir fert; ayak izlerinin takip edileceğini varsayıp, atacağı herbir adıma dikkat edecektir.

Hal-i hazır günümüz teknolojilerinin tüm insanlığın başına bela olup, hassaten bütün bir millet ve devlet olarak istikbalimizi tehdit ettiği bir dönemde; Çocuklarımız ve gençlerimizin milli, manevi, tarihi, kültürel ve ahlaki yönden olumsuz etkileyen ve yanlış davranışlar edinmelerine neden olduğu herkes tarafından aşikar olmuş "televizyon programları, filmler, diziler, oyunlar, magazin programları, haberler ve internet ortamları" gibi "görsel" harici etkinlik ve faaliyetlere karşı "aklen, ruhen ve kalben" korunmaları; doğru yönlendirilmeleri konusunda, cazibesiyle farkındalık oluşturacak görsel materyaller geliştirilmeli ve ev, iş, okul gibi her türlü eğitim ortamlarında çocuklarımız/öğrencilerimiz ile her türlü platformda paylaşılmalıdır.

Bu nedenle, bizler de görsel materyallerle verilecek bir değerler eğitimi için; fotoğraf, resim, karikatür, karakter, sembol vb. nesnelerle hazırladığımız ve okulumuz web sitesi üzerinden tüm insanlığın istifadesine arz ettiğimiz dijital KartPostal, Broşür, Afiş gibi çeşitli materyal'ler şüphesiz "görsel değerler eğitimi" projemizin en önemli temel dayanağını oluşturmaktadır.

Okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler, anne/babalar ve toplumdaki tüm diğer paydaşlar; "Değerler Eğitimi alanında, materyal temini ve üretimi konusundaki çalışmaları" her şart ve ortamda desteklemelidirler. Bu durum; "Yürütülen çalışmaların daha kolay bir işlerlik kazanmakla birlikte; çocuklarımızın ve öğrencilerimizin daha bir suhuletle motivasyonu ve etkileşimi ile Değerler Eğitimi alanında verilmek istenilen kazanımlar ve oluşturulmak istenilen etki'lerin daha geniş bir yapıya kavuşmasını" sağlayacaktır.

 

"Görsel Değerler Eğitimi" Projesini indirmek için tıklayınız..

"Görsel Değerler Eğitimi" Projesi Uygulama Sergi Sahası için tıklayınız.. 

 

...

"Görsel Değerler Eğitimi" Projesi

-Örnek / Görsel Fotoğraf ve Resim'ler-

21-06-202221-06-202221-06-202221-06-202221-06-202221-06-202221-06-202221-06-202221-06-202221-06-202221-06-202221-06-202221-06-202221-06-202221-06-202221-06-202221-06-2022